28 Nisan 2014 Pazartesi

Kitap Yorumu - Uzun Dünya


Uzun Dünya
Terry Pratchett
Stephen Baxter
İthaki Yayınları
424 Sayfa
Çeviri: Cihan Karamancı






Merhabalar efenim! Havalar günlük güneşlik giderken içimizi bir korku sarmıyor değil tabii ki.Yağmur yok, kış yok. Biz İzmir'e göre bile sıcak bir kış geçiriyoruz, küresel ısınma başa bela. Neyse hazır dünyadır, küresel ısınmadır demişken kitaba geçeyim.

 Ah kitabı okuyalı uzun zaman oldu söylemeliyim. Ondan bir süre sonra Silo kitabını okudum ve ikisi de başarılı bulduğum kitaplar oldu. Ama söylemek gerekirse daha gerçekçi olduğu için Silo'yu, daha eğlenceli olduğu için Uzun Dünya'yı sevdim.


Uzun Dünya her biri kendi başına bir Dünya olan koca bir deste dolusu üç boyutlu kartın bir üst boyutsal uzayda üst üste yığılmasına benzer.


Sanırım Uzun Dünya nedir desek, tam da bu cümleyi kurardık. Şöyle ki bu evrende sonsuz dünya var. Sonsuz şekilde olasılıkla sonuçlanmış dünyalar... Kimisinde hala dinozorları görebilirken kimisinde uçsuz bucaksız çölleri, buzulları görürsünüz. Her şey birinin Adımcı isimli aletin şemasını internete koymasıyla başladı. Yapımı oldukça basit ve güç kaynağın bir patates olan -evet, doğu okudunuz- cihaz ile doğuya ya da batıya doğru paralel dünyalara adımlayabiliyordunuz.




Bir de doğal adımlayıcılar var ki onlar cihaza ihtiyaç duymuyorlar. Kitap da zaten iki tane doğal adımlayıcı hikayesi ile başlıyor. Ve hiç adımlayamayanlar var, cihazla bile. Bilirsiniz, eğer insanoğlu arasında farklılıklar ortaya çıkarsa bunu kaldıramayan, kıskanan birileri mutlaka olur. Kitabın başlarında kafanız karışırsa bırakmayın. Siz okumaya devam ettikçe bir çok şey oturacaktır kendiliğinden. İçinde büyük bir gizem yok, ama merak ettiğiniz şeyler var ve doğal olarak efsanelere yazarlar kendilerince kalıp uydurmuş. Güzel de olmuş. 

"Dünyadaki kaynaklar sınırlı olmasaydı, insanlık nasıl gelişirdi?" mottosu üzerinden giden kitap, insanlığın her zaman yaptığı şeylerden çok da farklı yaşamayacağını gösteriyor. Araya giren yapay zekaların, yeni dünya tasvirlerinin, insanlar kadar zeki yaratıkların kitaba farklılık kattığını düşünüyorum. Alın okuyun, s,z de düşüncelerinizi paylaşın.

1 yorum :

  1. Kitap da ki Fransız askerini kaçıran adımlayıcıyı gördüğümü söylesem tepkiniz ne olurdu? hatta yakalamak için kovaladığımı? tabi ki de yakalayamadım ama anlatılan yaratığı bire bir gördüm. ve daha garip olanı en sıklıkla göründükleri yerleri biliyor ihtimalim var.

    YanıtlaSil