14 Ekim 2013 Pazartesi

Kitap Dostları ile #7 Blog Tur - Korkak ve Canavar İnceleme



Merhabalar efenim, Ekim ayında dur durak bilmiyoruz, hiçbirimiz! Bu sefer Türk yazarlarından biriyle karşınızdayız, ilkk Türk fantezi edebiyat yazarı Barış Müstecaplıoğlu'nun Korkak ve Canavar'ı.


Şöyle söylemeliyim ki daha ilk sayfalarından -ciddiyim!- beni kendine aşık etti. Zaten konusu ve yazımıyla çok sevdiğim roman adı gerek adı gerek de kapağıyla çok uyumlu olmuş. Yeni basımını çok sevdim. Çoğu insanın ön yargı ile yaklaştığı türü bir de Türk yazar'dan duyunca iyice bir soğuma oluyor, şahidim. Ama alanların hayran kaldığına da şahidim çünkü yazarın güçlü bir hala gücü var. Mesela böyle kitaplarda betimlemelerle ortamı karakterleri anlatan kitaplardan farklı olarak direk olayların içine dalıyorsunuz. Yepyeni ve keşfedilmemiş bir dünya getiriyor önünüze, alın doya doya keşfedin diyor. Perg'den Öte Diyarlar'a, Prom'lar dan gerf kedilerine koşarken yerinizde duramıyorsunuz zaten.

Kimse sadece iyi değildir. Kimse sadece kötü değildir. Bir savaşı bitirmek kahramanlıksa, buna kendinle barışarak başla! 
Tho-en Kurme, Atalar 7.söz


İlk başta Canavar'ımınız hikayesi ile başlıyoruz. Lanetli denilen tünelin hayatına iki defa girmesiyle Asherta'nın Bekçisi haline gelen Leafod, ondan kurtulduktan sonra hayatına sakince devam edebileceğini düşünüyordu. Ta ki köyünden korkaklığı yüzünden kaçan Guorin ile karşılaşana kadar. Kitaba adını veren iki karakterimizi böylece tanıyoruz. Neler ile karşılaşacağından habersiz dost olan ikilimize karşılaşacakları yerlerde yol gösterebileceğini düşündüğümüz büyücü de dahil oluyor. Öte diyarlardan gelmiş korkunç bir kitap, Tshermon'un kitabı, bunun büyüsünde kalmış bir lord, çıkan muazzam savaş, birbirinden ilginç yaratıklar hepsi yazarın hayal gücünden kopup iki elinizin arasına giriyor.


Yazar Tanıtımı



Barış Müstecaplıoğlu, 1977'de Kocaeli'nin İzmit ilçesinde doğdu. Yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Hikaye ve roman eleştirileri Varlık, Alt yazı, Kitap-lık, Radikal Kitap gibi dergilerde ve çeşitli gazete eklerinde yayımlandı.
1995'te İstek Vakfı Mezunları İffet Esen Öykü Ödülü'nü kazandı. Türkiye'nin ilk fantastik kurgu dizisi olan Perg Efsaneleri'nin başlangıç romanı Korkak ve Canavar ve devam kitabı Merderan'ın Sırrı 2002'de, üçüncü romanı Bataklık Ülke ise Ocak 2004'de yayımlandı.
Tanrıların Alfabesi, dört romandan oluşan Perg Efsaneleri'nin son kitabı oldu.

Perg Efsaneleri serisini tamamladıktan sonra, birey olmak ve anlam arayışı üzerine Şakirdisimli bir roman yazan Barış Müstecaplıoğlu, bu kitabın ardından sokak çocuklarını ve onları kullanan suç örgütlerini işleyen bir polisiye olan Kardeş Kanı'nı kaleme aldı.  2009'da 14.yüzyılda yaşamış gizemli şamanist ressam Mehmet Siyah Kalem'in eserlerini odağına alan "Bir Hayaldi Gerçekten Güzel" isimli romanı yayınlandı. Son eseri, Perg Efsaneleri tarzında bir fantastik kurgu romanı olan ve yeni bir serinin müjdesini veren Şamanlar Diyarı oldu. Bu kitapla Mehmet Siyah Kalem'in çizdiği yılan kuyruklu esrarengiz yaratıklara bir isim, bir ülke ve bir tarih yarattı.
Çeşitli çalışmaları yurt dışında yayımlanmış bir çizer olan Engin Deniz Erbaş'la birlikte resimli bir çocuk kitabı hazırladı. Bu kitapta Doğu ve Anadolu masallarının, efsanelerinin karakterlerini modern bir bakış açısıyla yeniden yorumlayıp fantastik bir çocuk öyküsünün içine kattı. Gökyüzündeki Ülke isimli bu kitap 2008 Nisan'ında yayımlandı.
Romanları dışında İstanbul Hikayeleri ve 1002.Gece Masalları gibi çeşitli öykü seçkilerine de katılan yazarın bir cinayet öyküsü, 2008'de Amerika'da Akashic Books tarafından hazırlanan İstanbul Noir isimli bir seçkide İngilizce olarak yayımlandı. Bu kitap aynı sene Türkiye'de Everest Yayınları tarafından da basıldı.
Yazarın çeşitli öykü ve romanları bugüne kadar İngilizce, Lehçe, Romence, Bulgarca, Çince, Arapça dillerine çevrildi. 2013'de Sırpça, Almanca ve Hintçe dillerinde de yayınlanacaktır.
2012'de, Fantazya ve Bilim kurgu Sanatları Derneği'nin (FABİSAD) kurucuları arasında yer aldı.
Barış Müstecaplıoğlu, yazarlık hayatında farklı farklı türlerde eserler vermeye, kendini tekrar etmekten kaçınmaya özen gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca Türkiye'de daha önce yazılmamış ya da az yazılmış türlerde eserler vermeyi, daha önce işlenmemiş konuları işlemeyi seviyor.







Kitap Tanıtımı


Eserleri 8 dile çevrilen ve özellikle Çin'de büyük bir ilgi toplayan Barış Müstecaplıoğlu'nun Perg Efsaneleri serisinin ilk romanı Korkak ve Canavar, Türkiye'de fantastik kurgu edebiyatının da ilk romanı. Günümüzde bir klasik olan bu eser, hayal gücü ile insani duyguları buluşturma başarısıyla birçok okulun edebiyat derslerinde okutuluyor.

Bize yeni bir diyarı keşfetmenin tadını yaşatırken, aslında insanın kendini keşfetmesini anlatan Korkak ve Canavar'da, sıradışı kahramanlarımız Leofold ve Guorin'in sürprizlerle dolu yolculuklarına eşlik ediyoruz. 

Perg Efsaneleri, bizden farklı olanı, farklı görüneni ve farklı yaşayanı sevebilmek üzerine yazılmış en güzel öykülerden biri...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder