1 Ekim 2013 Salı

Kitap Yorumu - Kuralsız


Kuralsız
Veronica Roth
Artemis
507 sayfa
Çeviri: Uğur Mehter








Aslında kargom bugün geldiği için kitap alışverişi postu yapacaktım ama Kuralsız elimde bir kaç saat içinde bitince sıcağı sıcağına yorumunu yazayım dedim. Kitap Sihirbazı'ndan verdiğim sipariş her nedense Apollyon'un ön siparişini 27'sine aldıkları için 10 gün beklemek zorunda kaldım. Millet okuyup yorumlarken nasıl delirdiğimi tahmin etmişsinizdir. Uyumsuz Yorumu için Tık! 




Yas suçluluk duygusu kadar ağır değil ama insandan çok daha fazlasını alıp götürüyor.


Kitap tam olarak Uyumsuz'un bittiği yerden başlıyor. Sığınmak için Marcus, Peter, Caleb ile Dostluk merkezine gidiyorlardı. Dostlar tabii ki tarafsız oldukları için kabul ediyorlar fakat eğer bir sorun çıkarırlarsa atılacaklarını söylemeden de bırakmıyorlar. Ve Tris geçmiş kitaptaki suçluluklarıyla boğuşuyor. Ve son Bilgelik olayından sonra cesurların ikiye bölündüğünü fark ediyorlar. Bir kısmı serumun etkisinden çıktıktan sonra yanlışı fark edip oradan uzaklaşanlar, bir kısmı da tahmin edeceğiniz üzere Eric gibi bilgeliğin yanında kalıp yaptıklarına devam edenler.


Cesurluk mükemmel bir topluluk olmayabilir ama buradaki insanlar en azından hayat dolular. Özgür olmayı seviyorlar.


Bol bol aksiyon vardı kitapta ki bu yüzden bence çok sürükleyiciydi ve elime alır almaz bitti. Ciddiyim, kargo öğlen geldi ve akşam yemeğine bitmişti kitap, siz düşünün! Ve milyonlarca alıntı yapmışım, yazarın tarzını seviyorum. Topluluklar arasında dolaşıyorlar, topluluksuzların nasıl olduğunu görüyoruz. Çoğu zaman olayların göründüğün çok daha fazlası olduğunu fark ediyoruz, buz dağı gibi. Öyle olaylar oluyor ki "ilk kitap da neymiş be! diyorsunuz resmen. Çünkü, insanların yalan söyleyip söylemediklerini anlayamıyorsunuz, öyle bir yalan dönüyor ortalıkta. Bilgeliğin aradığı şey, topluluksuzların planları, fedakarların yaptıkları yapamadıkları kitabın içinde o kadar çok şey var ki anlatırken muhtemelen bir çoğunu unuttum. Dolu dolu, aksiyonlu bir kitap vermiş yazar bize. Özellikle sonundan sonra "Ah, hadi ama!? Daha 3.kitap çıkmadı ben kadın!" diye sitem ettiğimi biliyorum.


O an cesurluk adaylığımın bana önemli bir ders öğrettiğini fark ediyorum: Ne olursa olsun yola devam etmek gerekiyor.












Sırasıyla; Fedakarlık, Bilgelik, Cesurluk, Dostluk ve Dürüstlük.

2 yorum :

  1. Kitabı almak için deliriyorum ama sırf artemis kitabı diye almak istemiyorum. Hem alınacak onca kitabın arasına birde bu seri girmesin diye çabalıyorum ama güzel yorumlar bir gün direncimi kıracak bununda farkındayım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçeee, direncini kırmalısın. Bence Artemis'in en güzel serilerinden biri. Artemis ama yapacak bir şey yok :(

      Sil